MUŽI 2014/2015

Po podzimní části sezóny byli třinečtí házenkáři na sedmé pozici a směle plánovali útok na páté místo. Bohužel vše bylo nakonec úplně naopak a Třinec se propadl na předposlední osmou příčku před rezervní tým Orlové, který nezískal v šestnácti zápasech ani bod.

Zásadní událost celého jara se odehrála několik měsíců před startem druhé poloviny soutěže. Předsedu klubu a trenéra mužů Vladislava Balwara zasáhla velmi vážná zdravotní komplikace. I přesto, že tuto zlou dobou dokázal zvládnout, musel házené dočasně zanechat. Družstvo si tak vzal na starost Jan Zamarski, kterému po skončení II. ligy mladšího dorostu pomáhal licencovaný trenér Martin Rzyman.

Zimní příprava nebyla žádná, nesehráli jsme ani jedno přípravné utkání, a tak do úvodního kola šel Třinec jen po několika společných trénincích. To se jasně projevilo zejména v prvních dvou kolech, kdy jsme podlehli doma Krmelínu a jednoznačně selhali v Orlové. Tam jsme museli hrát pouze v šesti lidech a připsali si velmi těžký debakl 13:41. Po povinné výhře nad Orlovou “B“ nás čekal nejlepší tým jara Trnávka. Ta se pro jarní boje posílila o několik hráčů z Kopřivnice a rozdíl ve hře i ve skóre byl patrný.

Před poslední čtvrtinou soutěže bylo patrné, že cíle Třince budou nedosažitelné. Přesto jsme se snažili o to, abychom se pokusili ještě zabojovat alespoň o šestou pozici. Bohužel dlouhý seznam zraněných hráčů, pracovní povinnosti a komplikace s nasazením některých dorostenců způsobily to, že zápasy v Klímkovicích, v Novém Jičíně a v Suchdole nad Odrou museli odehrát hráči, kteří nikdy v kategorii dospělých nehráli a na výsledcích to bylo znát. Jediným světlým okamžikem jarních bojů byl domácí souboj proti Paskovu a zejména jeho první poločas. I přes neúčast posil z Karviné a nutnost nasazení hráče Martina Rzymana do branky jsme dokázali, že házenou hrát ještě umíme a KH Orel Paskov jsme porazili. Pokud se sejde zdravé jádro týmu a přidá se bojovnost, jsme schopni minimálně polovinu celků z třetí ligy porazit.

Pokud se podíváme na výčet hráčů, kteří na jaře za Třinec nastoupili, je jasné, kde je hlavní problém. V osmi duelech se vystřídalo celkem 23 hráčů, z toho se v brance protočilo dohromady šest brankářů! Nejvíce utkání odehrál Jan Zamarski (8) a dvojce Rostislav Toráč a Martin Voborník (oba po 7).

Nejlepším jarním střelcem byl Roman Šidlo (41), následován Pavlem Klepaczem (22) a Martinem Voborníkem (19).

Závěrem bych chtěl poděkovat za důvěru, kterou mi vedení klubu projevilo a věřím, že sezóna 2015/2016 dopadne o poznání lépe. K družstvu mužů se připojí několik dorostenců a snad se podaří domluvit i hostování pro některé hráče z jiných klubů, kteří budou mít zájem bojovat za naše barvy. Kádr potřebuje hlavně ustálit a konsolidovat. A v neposlední řadě si přejme pevnější zdraví nás všech. Plán letní přípravy a tréninků v hale STaRS zveřejníme v průběhu července na našich webových stránkách.

Jan Zamarski (hráč a vedoucí družstva)

SEZÓNA 2014/2015 – PODZIM

 Detail utkání

1. kolo 14.9. 10:30 TJ Sokol Krmelín - TJ TŽ TŘINEC 29:23(12:13)

Toggled

Muži na úvod podlehli Krmelínu 29:23, kdy po poločase vedli o jednu branku 12:13. Bohužel nedokázali utkání dotáhnout do konce a tým pod vedením trenéra Balwara přijel domů bez bodu.

KrmelínTJ SOKOL Krmelín – TJ TŽ TŘINECTJ  29:23 (12:13)

Sestava a branky: Vančo 9, Bednář, Kurzok 2, Bystrianský 3, Zamarski 2, Pleško 3. Šidlo 4

2. kolo 21.9. 13:30 TJ TŽ TŘINEC - TJ Meteor Orlová A 13:26(7:14)

Toggled

Muži doma přivítali TJ Meteor Orlová „A“, který je momentálně na špici tabulky. I ve svém druhém utkání se třinečtí muži museli obejít bez bodu. 

 TJTJ TŽ TŘINEC – TJ Meteor Orlová „A“orlová 13:26 (7:14)

Sestava a branky: Wojcik, Noga – Kováč, Voborník 1, Vančo 4, Kurzok 2, Bystrianský 2, Pleško 1, Zamarski 1, Šidlo 2

3. kolo 27.9. 8:30 TJ Meteor Orlová B - TJ TŽ TŘINEC 18:31(4:17)

Třinečtí muži si připisují první body! Ve 3. kole MSL odjížděli do Orlové. Porazili rezervu Orlové, kdysi  po jednoznačném prvním poločase udrželi pohodlný náskok a ovládli celé utkání!

 orlováTJ Meteor Orlová „B“-TJ TŽ TŘINECTJ 18:31 (4:17)

Sestava a branky: Wojcik – Kurzok 1, Voborník 6, Pleško 3, Zamarski, Šidlo 8, Kaluža 5, Vančo 8

4. kolo 5. 10. 10:00 Sokol Trnávka - TJ TŽ TŘINEC 31:10(14:4)

Muži s velkou marodkou podlehli na hřišti Sokolu Trnávka a dovolili Trnávce dostat se do vedení v tabulce.

 trnSokol Trnávka – TJ TŽ TŘINECTJ 31:10 (14:4)

Sestava a branky: Wojcik – Zamarski, Pleško, Kurzok 1, Klepacz, Bystrianský, Bednář 1, Voborník 4, Vančo 4

5. kolo 12.10. 13:00 TJ TŽ TŘINEC - Sokol Klimkovice 22:25(12:7)

Muži si po nadějném poločase neudrželi pohodlný pěti brankový náskok a Klimkovicím na domácí půdě podlehli.

 TJTJ TŽ TŘINEC – Sokol Klimkovice klimkovice 22:25 (12:7)

Sestava a branky: Noga – Kováč 1, Kurzok, Klepacz, Bystrianský 4, Zamarski 1, Šidlo 6, Byrtus 1, Vančo 7, Pleško 2

6. kolo 26.10. 10:00 TJ TŽ TŘINEC - TJ Nový Jičín 30:24(14:12)

Muži si pod vedením trenéra Balwara připisují první domácí výhru! I když první poločas tahali třinečtí za kratší konec, dokázali se do poločasu dostat do vedení i díky skvělým výkonům domácího brankáře a spolehlivou střelbou ze spojek.
Druhý poločas byl už pod taktovkou třineckých a skvělými zákroky si potlesk publika zasloužil třinecký brankář, který dokázal v důležitých momentech družstvo podržet. Díky kolektivnímu výkonu se zrodilo první domácí vítězství na domácí půdě!

 TJTJ TŽ TŘINEC – TJ Nový Jičín TJ NOvý jičín 30:24 (14:12)

Sestava a branky: Wojcik, Noga – Byrtus 1, Šidlo 8, Zamarski, Klepacz 3, Bystrianský 1, Kurzok 2, Voborník 5, Vančo 10

7. kolo 1.11. 18:00 KH Orel Paskov - TJ TŽ TŘINEC 37:18 (14:9)

Muži odjeli ke svému předposlednímu utkání podzimní části na půdu ambiciozního Paskova. Tam se jim bohužel nedařilo a domácí s přehledem tahali celé utkání za delší konec.

 PaskovKH OREL Paskov – TJ TŽ TŘINECTJ  37:18 (14:9)

Sestava a branky: Wojcik, Noga – Kurzok 3, Kaluža 4, Vančo 3, Klepacz 2, Pleško, Šidlo 2, Zamarski 2, Voborník 2

8. kolo 9.11. 12:30 TJ TŽ TŘINEC - TJ Lokomotiva Suchdol n/O 14:20 (7:10)

Muži ve svém posledním utkání podzimní části soutěže doma podlehli Suchdolu nad Odrou. Naši muži přezimují po podzimní části v tabulce na 7. příčce, se 4 body a s celkovým skóre 161:210.

 TJTJ TŽ TŘINEC – TJ Lokomotiva Suchdol n/O    14:20 (7:10)

SEZÓNA 2014/2015 – JARO

9. kolo 11.4. 13:00 TJ TŽ TŘINEC - TJ Sokol Krmelín 16:27 (8:11)

K prvnímu utkání jarní části sezóny nastupovali muži proti vedoucímu celku tabulky. Sokol Krmelín ještě v sezóně neztratil ani bod a tak třinečáky čekal velmi těžký boj. Oproti podzimní části ligy nebyli k dispozici Mokroš, Kurzok, Bystrianský ani Kaluža, naopak po 18-ti měsících  se do sestavy vrátil Rzyman.
První minuty probíhaly ve znamení několika zbytečných ztrát na obou stranách, přičemž domácí házenkáři nenechali Krmelín odskočit na rozdíl čtyř branek. Postupem času se oba soupeři rozehráli do slušného tempa. Poločas skončil 8:11 z pohledu domácího Třince.

Rozhodujícím faktorem tohoto duelu byly úvodní minuty druhé půle. Třinec měl téměř dvouminutovou přesilovku 6 na 4, ale nedokázal v ní soupeře vůbec ohrozit. Naopak Krmelín měl podobnou příležitost hned poté a sérií pěti branek definitivně odskočil do bezpečného vedení. Domácí pak ztratili sebevědomí a soupeř v pohodě dovedl zápas do klidného a pro něj úspěšného konce.

TJTJ TŽ TŘINEC – TJ SOKOL KrmelínKrmelín  16:27 (8:11)

10. kolo 18.4. 9:00 TJ Meteor Orlová A - TJ TŽ TŘINEC 41:13 (20:5)

S pouhou pěticí hráčů do pole a jedním brankářem dorazili házenkáři Třince k druhému utkání jarní části sezóny na palubovku týmu z Orlové. Domácí disponují širokým a zkušeným kádrem, který se řadí mezi favority letošního ročníku. Podle toho vypadal i úvod střetnutí. Po deseti minutách svítil na výsledkové tabuli stav 9:1, což určilo vývoj zbytku utkání. Třinec se trápil, zatímco Orlová sázela jednu branku za druhou. I přes veškerou snahu šesti statečných hostů dopadl zápas velmi výrazným a pro hosty ostudným výsledkem. Velké uznání si zaslouží zejména Pavel Klepacz, který celé utkání odehrál i přes značné zdravotní komplikace.

orlováTJ Meteor Orlová „A“ – TJ TŽ TŘINECTJ   41:13 (20:5)

11. kolo 26.4. 12:30 TJ TŽ TŘINEC - TJ Meteor Orlová B 34:14 (17:9)

K třetímu utkání jarní části sezóny nastoupili házenkáři Třince proti poslednímu celku tabulky TJ Meteor Orlová “B“. Outsider celé soutěže dokázal s Třincem držet krok pouze několik prvních minut. Poté se třinecká hra zklidnila a skóre se začalo výrazně naklápět na stranu domácích. Zastavilo se až na konečném stavu 34:14.

TJTJ TŽ TŘINEC – TJ METEOR Orlová Borlová  34:14 (17:9)

Sestava a branky:
Doucha – Šidlo (9), Pleško (6), Voborník (5), Klepacz, Kováč a Toráč (všichni po 4), Rzyman (2) a Zamarski.

12. kolo 2.5. 10:30 TJ TŽ TŘINEC - Sokol Trnávka 26:35 (15:17)

V zápase 12. kola Moravskoslezské ligy mužů nastoupili tuto sobotu házenkáři Třince proti Trnávce. Soupeř přijel podle očekávání v plné sestavě a připraven odvést si dva ligové body. Zato domácí již tradičně řešili problémy se sestavou. Na soupisce znovu chyběl mimo jiných i brankář Wojcik a tvůrce hry Vančo.
Úvod střetnutí se odehrával v solidním tempu, ovšem hosté byli důraznější v obraně a postupem času si vytvořili několikabrankový náskok. Ten si celkem poklidně udrželi do konce poločasu.
V druhé půli Třinec přitvrdil v obraně a zjednodušil útok a rázem se na soupeře dotáhl a snížil na rozdíl dvou branek. Na obrat však domácím již nezbyly síly, postupem času odpadli fyzicky a začali si pomáhat fauly. Přesilovky Trnávka využila beze zbytku a když se v 50. minutě střetnutí zranil nejlepší třinecký hráč Šidlo, bylo po nadějích. Hosté pak nasázeli do unavené třinecké obrany ještě několik branek.
I přesto, že výše skóre vypadá jednoznačně nepodali domácí špatný výkon. Je obrovská škoda, že se ani na domácí zápas nedostavilo více hráčů. Pak by mohl tento zápas vypadat úplně jinak. Za vyzvednutí stojí předvedený výkon matadora Mariána Kováče, který odehrál skvělé utkání a měl by jít všem mladým hráčům příkladem.

TJTJ TŽ TŘINEC – Sokol Trnávkatrn  26:35 (15:17) 

Sestava a branky:
Doucha, Noga – Šidlo (9), Klepacz (8), Kováč (6), Voborník (2), Pleško (1), Toráč, Rzyman a Zamarski.

13. kolo 9.5. 10:30 Sokol Klimkovice - TJ TŽ TŘINEC 29:18 (11:9)

Oslabený Třinec se v Klimkovicích držel jen poločas a 14.kolo Moravskoslezské ligy mužů svedlo dohromady na asfaltové hřiště v Klimkovicích domácí družstvo proti našim mužům z Třince. Ti již bohužel tradičně dorazili ve velkém oslabení. Z různých důvodů chybělo v třinecké sestavě devět hráčů a to by se projevilo na výkonu i mnohem lepších celků.
I přesto se šestice statečných hráčů držela první poločas velmi slušně. Výborným výkonem brankáře a slušnou koncovkou trápili třinečtí zaskočené domácí hráče, kteří úvod zápasu odehráli docela laxně. Za stavu 9:11 dokázal Třinec přečkat i čtyřminutové vyloučení Voborníka.
Druhá půle byla ve znamení trápení se čtyř hráčů v poli, kterým místy ve hře pomáhal i brankář Tabara, který dokonce zaznamenal tři branky. Domácí však přetíženou a unavenou obranu Třince postupně dokázali překonávat stále snáz a skóre se zastavilo na hodnotě 18:29.

klimkoviceSokol Klimkovice – TJ TŽ TŘINECTJ 29:18 (11:9)

14. kolo 24.5. 14:00 TJ Nový Jičín - TJ TŽ TŘINEC 30:20 (16:10)

Statisticky druhým nejoblíbenějším soupeřem našich házenkářů je celek z Nového Jičína. V posledních osmi vzájemných duelech se Třinec radoval z vítězství hned v šesti případech a tak se očekávalo, jak dopadne sobotní zápas na novojičínské palubovce. K utkání odcestoval Třinec s cílem vyhrát a vyhnout se tak předposlední příčce. Bohužel vše dopadlo jinak…

Vstup do utkání měli domácí velmi aktivní a v desáté minutě vedli již 8:3. Po oddechovém čase a změně sestavy se hráčům hostí podařilo snížit na rozdíl jediné branky, ale série neproměněných šancí a technických chyb vedla k tomu, že Nový Jičín odskočil na distanc šesti branek a tento náskok si pohodlně udržoval až do konce utkání.

TJ NOvý jičínTJ Nový Jičín – TJ TŽ TŘINECTJ  30:20 (16:10) 

15. kolo 30.5. 12:30 TJ TŽ TŘINEC - KH Orel Paskov 31:29 (18:11)

V sobotu 30. května odehráli třinečtí muži poslední domácí utkání sezóny 2014/2015. Bohužel nemohli využít své nově opravené sportovní haly STARS, a tak nastoupili na palubovce základní školy v Bystřici nad Olší. Po delší době vypadala nadějně i sestava. Po vleklém zranění ruky se do hry vrátil Martin Špok, z Belgie nás přijel posílit Martin Bystrianský, a tak jediným problémem zůstal post brankáře. Kvůli nemocem a pracovnímu vytížení nebyl k dispozici žádný brankář, tudíž se do třinecké svatyně postavil Martin Rzyman. Předvedl několik výtečných zákroků a díky svému netradičnímu stylu chytání dokázal rozhodit téměř všechny střelce Paskova.

Celé utkání bylo vedené docela ofenzivně, střelci se na obou stranách činili. Více ze hry měl domácí Třinec, ale nastřelil několik tyček a neproměnil celkem čtyři sedmičky. Výrazný náskok si Třinec vytvořil až v posledních pěti minutách prvního poločasu. Tuto pasáž Paskov nezvládl a prohrál ji 0:5.

Svou ztrátu Paskov začal stahovat začátkem druhé půle, kdy se prosazoval zejména Rostislav Blažek, který zaznamenal v tomto utkání celkem 12 branek a v sezóně jich má na svém kontě již 150 a je jasně nejlepším střelcem soutěže. Ovšem protizbraň našli třinečtí střelci Třinec velmi rychle a postarali se o to, že jsme tento zápas dokázali dotáhnout do vítězného konce.

TJTJ TŽ TŘINEC – KH OREL PaskovPaskov  31:29 (18:11)

16. kolo 7.6. 14:30 TJ Loko Suchdol n/O - TJ TŽ TŘINEC 33:11 (19:5)

Parné a velmi slunečné počasí přivítalo házenkáře Třince v neděli 7.června v Suchdole nad Odrou.
Domácí hrají svá utkání na tartanovém hřišti a v tomto zápase slavili zisk poháru za třetí místo v soutěži. V této obci to je velká událost a tak utkání doprovázela hlasitá, ale místy nesportovní kulisa.
Hosté opět lepili sestavu a svá premiérová utkání v kategorii mužů odehrála trojice dorostenců Šťastný, Szarzec a Lysek. Vzdorovat dobře naladěným hráčům Lokomotivy za těchto podmínek bylo téměř nemožné. První čtvrthodina střetnutí byla velkou lekcí pro všechny v oranžových dresech. Domácí hráli krásnou kombinační házenou, zato Třinec trápila nesehranost, technické ztráty a žalostná koncovka. I přesto, že do konce poločasu zaznamenali třinečtí zlepšení, nezměnilo to nic na faktu, že poločas skončil rozdílem strašidelných 14 branek.

Druhá půle se nesla v podobném duchu, jako ta první. Hosté se těžko dostávali do šancí a když už se přes tvrdou, ale čistě hrající obranu prosadili, nedokázali správně zakončit. Suchdol v poklidném tempu navyšoval svůj náskok a jasně ukázal, že na pomyslné bronzové medaile nedosáhl náhodou.
Suchdol_nad_Odrou_-_znakTJ LOKO Suchdol n/O – TJ TŽ TŘINECTJ   33:11 (19:5)

SEZÓNA 2014/2015

Tabulka po 16. kole ZVRPSkóreB
1.TJ Sokol Krmelín161501471:31430
2.Sokol Trnávka161402489:32628
3.TJ Lokomotiva Suchdol nad Odrou161105427:32022
4.TJ Meteor Orlová A16906420:37018
5.Sokol Klimkovice16718330:37615
6.KH Orel Paskov16619452:44413
7.TJ Nový Jičín165011397:39410
8.TJ TŽ Třinec164012330:4488
9.TJ Meteor Orlová B160016248:5720

 

Web vytvořil Vojtěch Molin