MUŽI 2015/2016

Mnoho pozitiv se našlo v hodnocení uplynulé sezony třineckých házenkářů, které na posledním výboru klubu provedl Valter Pánek. Čestný předseda oddílu vyzdvihl vysokou úroveň oslav šedesáti let výročí založení oddílu, kterých se v kulturním domě Trisia zúčastnilo 200 bývalých házenkářů a házenkářek.
Prioritou je v současnosti pro klub práce s mládeží a těšilo ho, že se třinecké naděje zúčastnily mezinárodního turnaje Praha handball cupu za účasti 515 družstev z 32 zemí celého světa. Na prestižní akci hrály už jen děti ze dvou dalších klubů Moravskoslezského kraje. Rekordní byl 13.ročník Slezské školní ligy škol Třince a blízkého okolí a do mistrovských soutěží mládeže naskočili o 37 hráčů a hráček a o 3 družstva více než loni. Minižáci vyhráli na jaře téměř všechny své zápasy.
Na vysokou úroveň se dostaly internetové stránky oddílu a zlepšila se taky úroveň družstva mužů, které skončilo šesté ve třetí lize a jen dva body ho dělily od čtvrté příčky. „Po minulé sezoně u nás proběhla nechtěná revoluce, protože zdravotní problémy (trenéra a předsedy oddílu) Vladka Balwara donutily nás mladší se více angažovat. Někteří z nás si dodělali trenérské licence, řešili jsme společně otázku áčka. Přiznám se, že jsme si pohrávali i s variantou, že družstvo mužů na rok dva přeruší činnosti, protože se loni na jaře stávalo, že jsme na zápas vyrazili v sedmi. A jelikož se hraje házená 6+1, dvakrát třicet minut, k tomu polovina týmů hraje pod otevřeným nebem na asfaltu nebo tartanu, tak to bylo fyzicky nezvládnutelné. Ale nechtěli jsme to dopustit a těší mě, že jsme našli cestu,“ uvedl Jan Zamarski, který má za sebou první sezonu v roli hlavního kouče.
Nejzásadnější změnou bylo zařazení do kádru sedmi dorostenců. „Mladí naši hru příjemně oživili. Přechod mezi dospělé zvládli dobře, vnesli do týmu prvek, který nám scházel – rychlost a dynamiku. O tři z nich (Walek, Kowalczuk a Kováč) byl dokonce zájem v Sokolu Ostrava, se kterým jsme domluveni na hostování a kde navíc nastupovali v první lize dorostenců,“ pokračoval třinecký trenér. „Co se hry týče, snažíme se více věnovat nácvikům kombinací, kterými bychom mohli soupeře překvapit. A pro ještě lepší výsledky je potřeba, abychom zvýšili důraz v obraně. Zde máme rezervy, protože hráče na to máme,“ dodal Zamarski.
Spokojený byl s bodovým ziskem na podzim, navíc v úvodním jarním utkání zaskočili Hlučín, který jako jediní v soutěži porazili. Navíc na jejich hřišti. „Hlučín a Trnávka si hrají vlastní soutěž. Jeden z nich postoupí a za rok zase spadne. Asi nás i trochu podcenili, ale jejich nejlepší hráč a vlastně i celé ligy nás chválil a říkal, že jsme jim uštědřili lekci. My jsme si taky ukázali, čeho jsme schopni, když jsme v plné síle. Jen je velká škoda, že jsme na výhru nedokázali navázat. Další kolo nás čekala Trnávka a Nový Jičín, který se posílil hráči z extraligové Kopřivnice. Padali jsme dolů, ale i tak jsme si polepšili, protože loni jsme skončili předposlední (osmí). Věřím, že se blýská na lepší časy a že se další sezonu opět posuneme vpřed. Třeba se dostaneme i na čtvrté místo, které by bylo nejlepším výsledkem za hodně dlouhou dobu,“ uzavřel Jan Zamarski. Třinečtí házenkáři vsadili na budoucnost

SEZÓNA 2015/2016 – PODZIM

 Detail utkání

1. kolo 5.9. 16:00 TJ TŽ TŘINEC - HC Hlučín 30:33 (15:16)

Soupeřem třineckých mužů byl celek HC Hlučín. Ten si v minulém ročníku vyzkoušel 2. ligu, ale získal pouze 4 body a po roce je tak zpět v naší lize. Z předloňské sezóny jsme měli s Hlučínem téměř vyrovnané účty po výsledcích 25:22 a 18:32. Tahounem týmu je velezkušený matador Tomáš Kolmajer, který se svými mnohaletými zkušenostmi z extraligy dodává svým spoluhráčům herní řád a sebevědomí a tak budou hlučínští házenkáři favoritem celé soutěže. 

Samotné utkání nabralo od prvních minut velmi slušné tempo a na obou stranách byla k vidění atraktivní, útočná a velmi vyrovnaná házená. Vyjma první a poslední dvouminutovky se ani jeden ze soupeřů nedostal k více než dvoubrankovému náskoku. Rozhodovalo se tak až v těsném závěru, kdy se třikrát po sobě individuálně prosadil Kolmajer a dotáhl tak Hlučín k dvěma těžce vybojovaným bodům. Třinečtí se nemusí za svůj výkon v utkání vůbec stydět, protože po celou dobu byli vítězům rovnocenným soupeřem. Pochvalu za svůj výkon si zaslouží celý tým, zejména mladý brankář David Šťastný.

TJTJ TŽ TŘINEC – HC Hlučínhlucin  30:33 (15:16)

Oficiální zápis o utkání – zde
Výsledky a rozpis utkání muži – zde
Tabulka muži – zde

2. kolo 13.9 15:30 TJ TŽ TŘINEC - TJ Nový Jičín 24:22 (15:12)

„Byla to šichta, ale dva body jsou doma!“ Bezprostředně po závěrečném hvizdu, těmito slovy zhodnotil utkáni vedoucí družstva Honza Zamarski.

Los podzimní části Moravskoslezské ligy házené nám přisoudil na neděli 13. září jako soupeře házenkáře z Nového Jičína. Ve vzájemných duelech s tímto protivníkem většinou vítězí domácí celek a v to jsme věřili i tentokrát. Od nové sezóny je možno k utkání nominovat až 16 hráčů a této možnosti jsme téměř naplno využili. K dispozici nebyli Bystrianský a Kurzok a kvůli zranění Doucha a Rzyman. Naopak poprvé nastoupila trojce odchovanců Walek, Kováč ml. a Kowalczuk zapůjčená z Ostravy. Matěj Walek vsítil celkem šest branek a ukázal, že může být do budoucna tahounem družstva.

Zápas nabral od úvodních minut rychle tempo a k vidění bylo i spousty osobních soubojů. O tom, že to byla bitva plná emocí svědčí i fakt, že rozhodčí vylučovali celkem 13-krát a navíc přidali i tři červené karty. Po celou dobu zápasu si domácí udržovali náskok, a i když v poslední čtvrthodině utkání skórovali jen dvakrát, dokázali cenné a vydřené dva body udržet v Třinci.

TJTJ TŽ TŘINEC – TJ Nový JičínTJ NOvý jičín  24:22 (15:12)


Výsledky a rozpis utkání muži – zde
Tabulka muži – zde

3. kolo 20.9. 10:00 Sokol Trnávka - TJ TŽ TŘINEC 37:17 (18:12)

Rozjeté Trnávce jsme nebyli překážkou. K třetímu podzimnímu kolu Moravskoslezské ligy mužů zavítal Třinec na asfaltové hřiště do Trnávky. Bilance třineckých na tomto nehostinném sportovišti je tristní a tak se nečekal žádný převratný výsledek. K utkání navíc nemohlo z různých důvodů nastoupit celkem 10 hráčů našeho kádru a tak o favoritovi duelu nebylo pochyb. Domácí opět nastoupili v plné sestavě, včetně  posil z extraligové Kopřivnice a právě tyto posily se postaraly o úvodní náskok. V průběhu prvního poločasu se třinečtí dokázali přizpůsobit tempu a podmínkám utkání a ztráta šesti branek nebyla po třiceti minutách špatným výsledkem. Za to poločas druhý byl pro hosty z Třince příliš krutý. Domácí zpřísnili obranu našich jediných střelců Šidla a Klepacze a zbytek týmu nebyl v ofenzivě schopen se prosadit. Po našich ztrátách domácí využívali rychlých protiútoků a skóre se nakonec zastavilo na hrozivých 17:37.

trnSokol Trnávka – TJ TŽ TŘINECTJ   37:17 (18:12)

Oficiální zápis o utkání – zde
Výsledky a rozpis utkání muži – zde
Tabulka muži – zde

4. kolo 26.9. 16:00 TJ TŽ TŘINEC - TJ METEOR Orlová 20:19 (12:11)

Házenkářská sezóna je v plném proudu a dalším soupeřem v řadě byl ambiciózní celek TJ Meteor Orlová. Po odchodu některých hráčů se vedení tamního klubu rozhodlo sloučit svá dva mužstva a pro letošní sezónu přihlásilo jen svůj hlavní tým. K utkání přijeli v téměř plné sestavě, zato domácí družstvo stále nemůže využít zraněné Douchu a Rzymana a hrát nemohli ani Kurzok, Kowalczuk a Walek. 
Přesto to byl domácí Třinec, který začal zápas lépe a po 20-ti minutách vedl 9:3. Poté však třinečtí promarnili několik vyložených šancí a nechali soupeře vrátit se zpět do hry. Poločas Třinec zakončil pouze jednobrankovým vedením. 
Druhá půle byla z obou stran velmi nepřesná a díky chabému výkonu sudích i značně nervózní. Hosté se dostali do dvoubrankového vedení, ale kvalitní obrana, skvělý brankář Šťastný a důležité branky Klepacze, Šidla a rodinné dvojce Kováčů, rozhodly o tom, že cenné dva body zůstaly v třinecké hale STARS. 

TJTJ TŽ TŘINEC – TJ Meteor Orlováorlová  20:19 (12:11)

Oficiální zápis o utkání – zde
Výsledky a rozpis utkání muži – zde
Tabulka muži – zde

5. kolo 4.10. 14:30 TJ LOKO Suchdol n/O - TJ TŽ TŘINEC 31:11 (16:5)

Pátý ligový souboj této sezóny naši muži podstoupili pod otevřeným nebem v Suchdole nad Odrou. Na tartanovém hřišti neměli proti silným a sehraným domácím borcům velké šance na úspěch. Když se k tomu přičetla i absence některých hráčů včetně nejlepšího střelce Romana Šidla, nedalo se očekávat nic jiného než snadné dva body pro domácí družstvo.
Suchdol od počátku utkání vytrvale bušil do naší obrany, ta pod nátlakem dělala chyby a nechala brankáře Šťastného několikrát na holičkách. V útoku pak naši dva střelci Klepacz a Kurzok na všechno sami nestačili a navíc úspěšnost střel z křídel byla mizerná. Velmi dobrý výkon podal Martin Pleško, který zaskakoval na pozici střední spojky a nastřílel soupeři celkem šest branek. Zbytek týmu si zaslouží pochvalu za bojovnost a přístup k utkání, přesto si však třinečtí připsali druhou dvacetibrankovou porážku v této sezóně.

Suchdol_nad_Odrou_-_znakTJ Loko Suchdol n/O – TJ TŽ TŘINECTJ   31:11 (16:5)

Oficiální zápis o utkání – zde
Výsledky a rozpis utkání muži – zde
Tabulka muži – zde

6. kolo 10.10. 15:30 TJ TŽ TŘINEC - KH Orel Paskov 27.33 (18:14)

Poslední domácí utkání podzimní části sezóny sehrál Třinec proti soupeři z Paskova. Tento celek patří mezi týmy, se kterými nejčastěji bodujeme a jelikož jim v sestavě chyběl nejlepší střelec Rostislav Blažek, byli všichni v hale STaRS optimisté a čekali vítězství.

V úvodu střetnutí se hosté prosazovali zejména po kombinaci s pivotem, zatímco domácí hráli více po křídlech. Duel byl vyrovnaný a vedení o čtyři branky v poločase bylo spíše dílem technických chyb hráčů Paskova, než kvalitou třinecké hry.

Druhou půli začali hráči v modrých dresech s osobní obranou našeho nejproduktivnějšího hráče Romana Šidla. S touto variantou jsme si dlouho nedokázali poradit a kvalita útočné části hry šla prudce dolů. V polovině druhé půle jsme přišli o brankáře Davida Šťastného, kterého hráči Paskova dvakrát zasáhli míčem prudce do obličeje, a naše mladá naděje byla odvezena do nemocnice. V tomto utkání neměli trenéři Zamarski a Rzyman k dispozici druhého brankáře, a tak do branky musel nastoupit hráč z pole. Této situace hosté perfektně využili, častěji stříleli a dotáhli zápas do vítězného konce.

Tento výsledek je zklamáním, věřme však, že v posledním zápase na hřišti Klimkovic dokážeme toto zaváhání napravit a připíšeme si první vítězství v utkání pod širým nebem od června roku 2013. Závěrem bychom chtěli jménem celého oddílu pogratulovat našemu nejzkušenějšímu hráči, který v tomto utkání zaznamenal svou branku č. 900. Tímto mužem není nikdo jiný, než hrající legenda Marián Kováč.

TJTJ TŽ TŘINEC – KH Orel PaskovPaskov  27:33 (18:14)

Oficiální zápis o utkání – zde
Výsledky a rozpis utkání muži – zde
Tabulka muži – zde

7. kolo 17.10. 10:30 Sokol Klimkovice - TJ TŽ TŘINEC 15:16 (9:7)

Po dvou a půl letech konečně vítězství pod širým nebem

Po dlouhé době nastoupili třinečtí házenkáři na hřišti soupeře v téměř kompletní sestavě. K dispozici byl poprvé i brankář Doucha, kterého zranění kotníku vyřadilo ze hry pouhý týden před začátkem soutěže.

Velmi kluzký povrch a mokrý míč, to byl hlavní nepřítel našich borců v úvodu střetnutí. Spousta technických chyb a velmi slabé zakončení zapříčinily to, že domácí vedli v polovině poločasu 7:3. Hosté z Třince reagovali nasazením brankáře Douchy a obranu přišli vylepšit Bystrianský a Kowalczuk. Postupem času se naše hra uklidnila a začali jsme dotahovat skóre.
Ve druhé půli pak zazářil Pavel Klepacz, jehož branky nás dostaly do vedení, a to i zásluhou velmi jistého výkonu obrany v čele s Jiřím Douchou, dokázali třinečtí hráči udržet až do závěrečného hvizdu. Když nepočítáme loňské vítězství venku proti týmu Orlová “B“, tak tyto body jsou první od září 2013 z venkovního duelu a od června 2013 první ze zápasu pod širým nebem.

Tímto utkáním skončila pro házenkáře Třince podzimní část. S bilancí tří výher ze sedmi zápasů to stačí na prozatímní páté místo. Tabulka je v tuto chvíli ještě neúplná, poněvadž se ještě některá utkání budou dohrávat v náhradních termínech.

klimkoviceSokol Klimkovice – TJ TŽ TŘINECTJ  15:16 (9:7)

Oficiální zápis o utkání – zde
Výsledky a rozpis utkání muži – zde
Tabulka muži – zde

SEZÓNA 2015/2016 – JARO

8. kolo 17.4. 14:00 HC Hlučín - TJ TŽ TŘINEC 22:24 (15:16)

K prvnímu utkání jarní části sezóny odjížděli třinečtí házenkáři v téměř kompletní sestavě, včetně nové brankářské posily Ondřeje Bončka. K dispozici nebyli tři Martinové. Zraněný Martin Špok a dvojice Pleško a Mokroš, kteří si museli plnit své pracovní povinnosti. Utkání se hrálo pod otevřeným nebem na tartanovém hřišti za krásného počasí.

Úvod střetnutí se nesl ve znamení rychlé házené a výraznější rozdíl ve skóre nastal až ve dvacáté minutě. To domácí odskočili na rozdíl tří branek. Třinečtí házenkáři však zlepšili obranu a za přispění obou brankářů otočili výsledek a dotáhli zápas do vítězného konce. Tyto dva body si naši hráči zasloužili a ukázali, že pokud se sejdou v plné sestavě, mohou porazit i vedoucí celek ligy.

hlucinHC Hlučín – TJ TŽ TŘINECTJ  22:24  (12:10)

Oficiální zápis o utkání – zde
Výsledky a rozpis utkání muži – zde
Tabulka muži – zde

9. kolo 24.4. 16:00 TJ Nový Jičín - TJ TŽ TŘINEC 26:16 (11:9)

Oficiální zápis o utkání – zde
Výsledky a rozpis utkání muži – zde
Tabulka muži – zde

10. kolo 1.5. 15:30 TJ TŽ TŘINEC - Sokol Trnávka 21:31 (11:18)

Oficiální zápis o utkání – zde
Výsledky a rozpis utkání muži – zde
Tabulka muži – zde

11. kolo 8.5. 09:00 TJ Meteor Orlová - TJ TŽ TŘINEC 27:17 (11:9)

Oficiální zápis o utkání – zde
Výsledky a rozpis utkání muži – zde
Tabulka muži – zde

12. kolo 15.5. 15:30 TJ TŽ TŘINEC - TJ Loko Suchdol n/O 18:23 (10:11)

Oficiální zápis o utkání – zde
Výsledky a rozpis utkání muži – zde
Tabulka muži – zde

13. kolo 21.5. 18:00 KH Orel Paskov - TJ TŽ TŘINEC 26:26 (11:14)

Oficiální zápis o utkání – zde
Výsledky a rozpis utkání muži – zde
Tabulka muži – zde

14. kolo 28.5. 15:30 TJ TŽ TŘINEC - Sokol Klimkovice 34:19 (20:7)

Oficiální zápis o utkání – zde
Výsledky a rozpis utkání muži – zde
Tabulka muži – zde

SEZÓNA 2015/2016

KONEČNÁ TABULKA 2015/2016 ZVRPSkóreB
1.HC Hlučín141301405 : 34026
2.Sokol Trnávka141202401 : 28524
3.TJ Lokomotiva Suchdol n/O14905363 : 28918
4.KH Orel Paskov14617352 : 37013
5.TJ Nový Jičín14608345 : 36312
6.TJ TŽ Třinec14518301 : 36411
7.TJ Meteor Orlová 143011305 : 3526
8.Sokol Klimkovice141013287 : 3962
Web vytvořil Vojtěch Molin